De collectebus

Deze bus is gebruikt in de jaren 1965-1970, op initiatief van een aantal ouders, in het ontspanningsgebouw, tijdens “bezoekdagen”.

Hoe ging het bezoek van ouders aan hun kind, dat op Groot Schuylenburg was opgenomen, in die tijd.

Bezoek in de paviljoenen was moeilijk ( er was geen geschikte ruimte, er waren geen mogelijkheden tot het drinken van iets, en…ouders waren niet van harte welkom: men was bang voor bemoeienis…)

Daarom was er, centraal, een bezoekdag georganiseerd; wekelijks, op woensdag, in het ontspanningsgebouw (de foyer). Vele ouders kwamen daar ook, wekelijks, ontmoeten elkaar, wisselden ervaringen uit, en.. merkten ook, dat de bezoekdag een dag was met iets “lekkers”  voor de bewoners.

Dat leidde ertoe, dat enkele ouders op het idee kwamen, minder lekkers te doen, maar voor iets groots en blijvends te gaan sparen.

Een collectebus werd verkregen en.. op de toonbank geplaatst. Een concreet doel was er nog niet. “Eerst maar eens zien of er iets in de bus kwam”.

En…. De bus werd gezien en veel wisselgeld werd in de sleuf gestopt.

Ja, en toen moesten er doelen worden  genoemd om concreet voor te gaan sparen, en…de ouders moesten zich gaan organiseren om samen met de directie zich in te zetten voor  projecten waar alle bewoners van konden profiteren.

Mede door deze bus is de Stichting vrienden in het leven geroepen.